Висновок курсової роботи — особливості написання фінішного розділу

Немає часу писати роботу? Замов її у професіоналів!
Дізнатися вартість
blog-layer
Зміст статті
  1. Основні вимоги до заключної частини
  2. Як писати заключну частину курсової роботи?
  3. Структура завершальної частини курсової роботи

Курсова робота — це наукова робота, з якою стикався кожен студент. Її структуру і правила оформлення регламентує державний стандарт України ДСТУ 3008-95. Робота є обов'язковою. Звичайно, різні ВНЗ можуть висувати свої вимоги до змісту та оформлення, але це буває дуже рідко. Головна відмінність — дисципліни, з яких пишуть ВКР, але всі вони мають відповідати вимогам ДСТУ 1995 року.

Згідно з нормативами курсова робота складається із таких частин:

  • Зміст.
  • Вступ.
  • Основна частина (розділи та підрозділи).
  • Висновок курсової роботи.
  • Література і список джерел.

На превеликий подив багато студентів не розуміють, як писати висновок до курсової. Навіть інструкція в методичці не завжди дасть відповіді, особливо коли зовсім немає досвіду в написанні студентських робіт. Потрібні якісь тези ... підсумки ... якщо вже дійсно складно дається написання, простіше замовити студентську роботу, і підготується до її здачі викладачеві усно.

Основні вимоги до заключної частини 

Висновок курсової роботи — це улюблений розділ всіх студентів й важлива частина ВКР з будь-якої дисципліни. По-перше, цей розділ маленький за обсягами. По-друге, він є офіційним фінішем. Ну що там у кінці залишиться: список літератури? — це вже так ... умовності.

У висновку студент повинен правильно позначити важливість курсової, тезисно сформулювати та викласти наступні моменти:

  • мета (яка проблема, явище досліджувалися);
  • шляхи вирішення;
  • результат виконаної роботи.

Розберімось з основними вимогами до заключної частини. Візьмемо, як приклад, методичку Київського Національного Університету ім Т. Шевченка. У ній написано, що загальний обсяг курсової роботи повинен становити:

  • 20-25 сторінок для студентів початкових курсів;
  • 30-35 сторінок для старшокурсників.

Із загального обсягу всього 2-3 сторінки відведено на висновки. Основні вимоги до оформлення наступні:

  • «Висновок» студент пише з нової сторінки (вирівнювання посередині листа), оформляючи, як і введення.
  • Підрозділів у висновках бути не повинно.
  • Шрифт, його розмір, нумерація, абзаци повинні бути оформлені в тому стилі, що і вся курсова робота.
  • Вирвати абзаци з інших розділів не можна, висновок повинен бути авторським.

Починати написання потрібно з правильних слів, ось найпопулярніші із них: отже, таким чином. 

Якщо, ви хочете проявити оригінальність, тоді можна почати писати висновок зі словосполучень типу: на підставі виконаної роботи або виходячи з досліджень. Ще є доречний, але досить рідкісний приклад: «резюмуючи вище виконану роботу ...».

Пам'ятайте, що кожна робота має свої особливості. Наприклад, курсова з психології не містить складних математичних моделей. У ній буде теоретична частина. Для курсової з програмування обов'язковою буде практична частина із розрахунками чи проєктом Тому висновки на сам перед залежать від загального змісту.

Як писати заключну частину курсової роботи? — основні рекомендації

Перш за все важливо вміти викласти висновки коротко, по суті, чітко. Адже якщо розтягнути висновок, з імовірністю 90% він втратить свій сенс. Якщо студенту це дається складно, краще замовити курсову у фахівців.

Основні вимоги до кінцевої частини

Коли ви вже написали вступ, дослідили проблему, розв'язували задачу (математичну, логічну, статистичну тощо) оптимальним способом, настав час для висновків. У всі часи ледачий студентський розум використовував кожну можливість, щоб максимально полегшити собі будь-яку роботу, у тому числі у курсову. Яким саме чином? Можна розтягнути висновки, щоб дібрати необхідний об'єм роботи. Але таких дій не підтримають викладачі. У результаті можна отримати низький бал. Тому пам'ятайте, найважливіші правила написання підсумкового розділу:

  • Допустимий обсяг 2-3 альбомних сторінки.
  • «ВИСНОВОК» студент пише з нової сторінки (вирівнювання посередині листа), оформляючи, як і “ВСТУП”.
  • Підрозділів у висновках бути не повинно.
  • Шрифт, його розмір, нумерація, абзаци повинні бути оформлені в тому стилі, що і вся курсова робота.
  • Копіювати абзаци з інших розділів не можна, висновок повинен бути авторським.

Важливо почати написання розділу із правильних слів, найпопулярніші з яких є: отже, таким чином. Але якщо, ви хочете проявити оригінальність, тоді можна зробити висновок по роботі приклад: на підставі виконаної роботи або виходячи з досліджень. Ну й одне з найрідкісніших та доречних словосполучень «резюмуючи вище виконану роботу ...». Так ви точно привернете до себе увагу!

Структура завершальної частини курсової роботи

Велика перевага завершальної частини у тому, що вона маленька за обсягами. А недолік в тому, що потрібно на 1-2 аркушах показати всю суть виконаної роботи.

Стислість сестра таланту — ось основний принцип в роботі з підсумками до ВКР.

У висновках є певна структура, дотримуючись якої, написання цього розділу займе у вас не більше однієї години. Отже, покрокова інструкція, як писати висновок до курсової, універсальна для всіх спеціальностей: гуманітарних і математичних:

1. Розпочни з тези про мету та цілі роботи.

2. Нагадуй про актуальність проблеми, необхідність її вивчення.

3. Сформулюй тези до кожного розділу.

4. Парою фраз окресли перспективи.

Готово! А тепер потрібно пару раз добре прочитати всю курсову. Якщо все влаштовує, вам подобається логічність суджень, фраз, результат зробленої праці, можна показувати викладачеві чорновий варіант.

Лайфхак: в 90% випадків цей розділ займає 1-2 аркуші. Якщо вам не вистачає обсягу, його можна розтягнути акуратно на 2,5 листи. Так можна зробити з введенням. Тоді основний розділ можна написати на 1-2 сторінки менше (в межах встановлених норм).

 

Крім відмінного написання ВКР, важливо добре виступити. Покажіть викладачам, що вам цікавий предмет, не бійтеся говорити, проявляйте непідробну цікавість до дисципліни та відмітка «Відмінно» гарантована!

Дізнайся вартість роботи
5 5
(1 оцінка)
Оцініть сторінку
Залишити коментар