Предмет та об'єкт дослідження наукової роботи

Немає часу писати роботу? Замов її у професіоналів!
Дізнатися вартість
blog-layer
ЗМІСТ СТАТТІ
  1. Предмет і об'єкт дослідження
  2. Як визначити об'єкт і предмет дослідження
  3. Популярні запитання про предмет і об'єкт дослідження дипломної роботи

Студент будь-якої спеціальності як мінімум двічі за час навчання пише курсову роботу, а перед отриманням диплома — дипломну. Їх написанню потрібно приділити багато часу та увагу, адже це ваші перші серйозні наукові дослідження. Перше, з чого починається створення таких робіт, це виокремлення предмета та об’єкту дослідження. Як це зробити — нумо розбиратися разом.

Предмет і об'єкт дослідження

Поняття предмета та об’єкту завжди формулюється на основі теми. Саме тому потрібно грамотно підійти до її вибору. Далі, на основі теми, можна виокремити об’єкт дослідження.

Об'єктом називають певний аспект або галузь, явище або процес, що будуть вивчатися студентом. Об’єктом завжди виступає лише певний фрагмент матеріалу, який буде розглядатися з різних поглядів.

Предмет, своєю чергою, є вужчим поняттям, яке формулюється на базі об’єкта. Це вже більш конкретна складова, яка буде детально розглядатися в роботі — частково або повністю.

Як визначити об'єкт і предмет дослідження

Перед визначенням цих понять потрібно провести аналіз теми та мети виконання роботи. Краще дотримуватися такого алгоритму:

  1. Проаналізувати тему. Визначити, що саме ви будете вивчати в курсовій чи дипломній.
  2. Визначитися з метою та завданням. Пам'ятайте, що поставленні завдання потім обов’язково мають бути виконані та описані у висновках.
  3. Враховуючи тему, визначити область, в якій буде виконуватися дослідження, що надалі буде описане в курсовій, — це об’єкт.
  4. Знаючи чітку мету та завдання, визначити, що конкретно буде вивчатися — це предмет.

Якщо у вас виникають складнощі з формулюванням об’єкта, предмету, завдань дослідження, радимо звернутися до спеціалістів. В них можна замовити курсову, дипломну роботи, реферати та багато іншого. Гарантовано висока якість та доступна ціна!

Щоб не плутатися в цих двох поняттях можна попередньо подивитися інші курсові роботи. Знаючи їхні теми та мету, ознайомтеся із визначеннями предмета та об’єкта. Це дасть змогу краще розуміти, що саме від вас потрібно. Розгляньмо на прикладах, як правильно виділяти об’єкт та предмет дослідження.

Приклад 1

Тема роботи: «Основні принципи функціонування компілятора»

Об'єкт: компілятор.

Предмет: основні принципи функціонування (функціонування чого? компілятора).

Приклад 2

Тема роботи: «Трудові ресурси підприємства Х»

Об'єкт: підприємство Х.

Предмет: трудові ресурси (чиї? Підприємства Х.)

Приклад 3

Тема роботи: «Особливості спілкування в робочому колективі»

Об'єкт: спілкування.

Предмет: особливості спілкування в робочому колективі.

Популярні запитання про предмет і об'єкт дослідження дипломної роботи

Якщо у вас все ще лишаються питання, пропонуємо ознайомитися із відповідями на найбільш популярні питання про поняття предмета та об'єкту дослідження.

Чим відрізняються об'єкт і предмет дослідження?

Об'єкт — це широке поняття, яке являє собою область теми дослідження. А предмет — це саме те, що буде розглядатися і вивчатися в роботі.

Дізнайся вартість роботи
4,9 5
(1 оцінка)
Оцініть сторінку
Залишити коментар