Дипломна робота: практична частина

Немає часу писати роботу? Замов її у професіоналів!
Дізнатися вартість
blog-layer
Зміст статті
  1. Навіщо потрібна практична частина
  2. Структура практичної частини
  3. Що потрібно знати під час написання практичної частини диплома
  4. Оформлення практичної частини
  5. Чому студенти бояться практичної частини
Практичне дослідження
З чого складається практичне дослідження

Якщо запитати студентів, що найбільше лякає їх у дипломному проєкті, більшість не замислюючись дадуть відповідь – практична частина. Ви так само вважаєте? Тоді звертайтесь на біржу №1 в Україні Student Help. Ви можете замовити написання роботи з нуля або домовитись про виконання її окремих частин.

Навіщо потрібна практична частина

Якщо теоретична частина знайомить читачів із проблемою, то практична пропонує як її вирішити. По суті, це окремий шматок диплома, в якому зібрано статистику, проведено аналізи та експерименти, що підтверджують викладену в попередньому розділі теорію. Розділ цей дуже важливий, оскільки показує, наскільки студент засвоїв навчальний матеріал. 

В основі практичного розділу лежать певні дані про предмет, що досліджується. Це може бути фінзвітність організації, статистика виробленої продукції, аналіз роботи того чи іншого відділу підприємства. Розглядати проблему можна з різних сторін, залежно від типу дипломного проекту: 

  • Емпіричний. Розділ пишеться з урахуванням самостійно проведених експериментів. Наприклад, ви проходили практику на підприємстві, збирали та обробляли дані, що і вказуєте у дипломі.
  • Теоретичний. І тут дослідження неможливі («Температура темної матерії»), тому проводиться глибокий аналіз вже наявних навчань, висуваються нові думки.
  • Змішаний. Поєднуються обидва підходи.
  • Проектні. Студент розробляє щось нове, що згодом знадобиться у конкретній галузі.

Структура практичної частини

Щоб робота над практичним розділом йшла легше і не забирала багато часу, не затягуйте з ним. Порадьтеся з науковим керівником, задавайте питання, вивчіть методичку. І насамперед складіть структуру, розділивши цим роботу на етапи. Виглядає вона приблизно так: 

  • формулювання завдання;
  • визначення способу розв'язання;
  • безпосередньо рішення;
  • підбиття підсумків.

Що потрібно знати під час написання практичної частини диплома

Перше – вона повинна мати логічний зв'язок із теоретичним розділом. Неможливо писати диплом на одну тему, а проводити дослідження на іншу. Невідповідність теорії та практики негативно впливає на оцінку та є причиною недопуску до захисту. 

Друге – важлива наукова новизна. Тобто, скопіювати дослідження з якогось джерела 20-річної давності не вийде. Дані застаріли.

Критерії успішної практичної частини: 

  • повнота – під час прочитання у викладача немає зайвих питань;
  • актуальність – ваша робота корисна сьогодні та в перспективі; 
  • достовірність – усі дані точні;
  • правдивість – якщо запитають, звідки взялася та чи інша цифра, ви можете пояснити.

Оформлення практичної частини

На відміну від теоретичної частини, яка переважно є текстом із заголовками, практична набагато складніше. Не обійтися без графіків, таблиць, схем, діаграм, формул, функцій, картинок. 

Орієнтуйтесь на методичний посібник та вимоги ДСТУ щодо розміщення графічних матеріалів. Так, всі додатки повинні нумеруватися, таблиці та схеми мають підписи. Це важливі нюанси, які можуть спричинити зниження оцінки.

Чому студенти бояться практичної частини

Нічого дивного. Це важка праця, яка передбачає: 

  • збирання великої кількості матеріалів;
  • проведення досліджень, експериментів, опитувань;
  • застосування гіпотези практично.

Найбільші складнощі викликають розрахунки та аналіз, класифікація, порівняння, складання таблиць на основі отриманих матеріалів. І якщо теорію можна написати на основі літературних джерел, введення та висновок скласти за шаблоном, то практичну частину написати не так легко. Тільки шляхом власної наполегливої ​​праці. 

Втім, якщо немає часу та бажання глибоко занурюватись у тему, є біржа Student Help. Тут можна замовити дипломну роботу онлайн з будь-якого міста: Києва, Одеси, Харкова, Дніпра. Це гарантує єдиний стиль всього проєкту. Або можна звернутися по допомогу тільки для написання практики, якщо інші частини вже готові.

Дізнайся вартість роботи
5 5
(2 оцінки)
Оцініть сторінку
Залишити коментар