Як скласти план курсової роботи: з чого потрібно почати і на що варто звернути увагу

Немає часу писати роботу? Замов її у професіоналів!
Дізнатися вартість
blog-layer
Зміст статті
  1. Чому план для курсової такий важливий?
  2. Як правильно скласти план курсової роботи: коротка інструкція
  3. Складний план курсової може бути простим і зрозумілим, якщо дотримуватися деяких правил

Як написати план курсової, щоб він послужив орієнтиром у процесі науково-дослідної роботи

План курсової роботи

Написання плану курсової роботи ― це досить-таки непросте завдання, до якого слід поставитися відповідально, тому що це перший і найважливіший крок, який визначає, наскільки робота студента буде грамотною, інформативною та відповідною всім необхідним вимогам. 

Ключове слово тут ― структура, оскільки будь-яка науково-дослідна робота передбачає структурований і послідовний підхід, а не просто вільний виклад думок, як, наприклад, у творі. 

Тому план - це перше, що потрібно зробити перед написанням курсової. 

Чому план для курсової такий важливий?

Курсова робота дуже об'ємна і містить багато інформації, яку важливо, але дуже складно структурувати і розбити по пунктах. План курсової допомагає вирішити цю проблему.

Що це дасть?

  • По-перше, ви зможете побачити реальний обсяг майбутньої роботи.
  • По-друге, при складанні плану для курсової роботи легше розібратися з тим, яка інформація справді важлива та корисна, а що не несе у собі жодної цінності.
  • По-третє, це також економія часу - план для курсової допоможе його скоротити, оскільки ви будете чітко знати, який матеріал потрібно вивчити для подальшого використання в процесі написання наукової роботи. 

Як правильно скласти план курсової роботи: коротка інструкція 

Як правильно скласти план курсової роботи
  • Введення до курсової. Це, по суті, інструкція, в якій повинні бути зазначені основні аспекти дослідження. Якщо початок вийшов вдалим, шанси на успішну реалізацію проекту значно зростають. Не знаєте з чого розпочати розповідь? На допомогу можуть прийти фрази-кліше, які в цьому випадку доречні. Можна написати про те, що ця проблема досі є актуальною, а її вирішення має як теоретичне, так і практичне значення. Але зловживати цим все ж таки не варто – у роботі повинен бути творчий підхід, який свідчить про те, що студент дійсно вивчив цю тематику і поринув у неї.

Також у вступі дуже важливо коректно сформулювати об'єкт та предмет дослідження. 

Об'єкт ― це те, чому присвячена ваша робота, а предмет ― особливості цього об'єкта. 

Об'єкт дослідження зазвичай ширший за предмет; предмет ― це вужча сфера. 

Важливо визначити також ціль вашого наукового дослідження. Які проблеми ви висвітлюєте та/або допомагаєте розкрити? 

Після цього потрібно визначити завдання ― конкретні кроки, за допомогою яких ціль буде досягнута. Тут, знову ж таки, можна використовувати фрази-кліше, такі як:

  1. «Для досягнення поставленої мети…»
  2. «Була спроба проаналізувати…»

Втім можете фантазувати. Головне, щоб ваші формулювання були коректними і по можливості лаконічними - заграватися точно не варто, тому що потрібно розуміти, що це науковий стиль тексту.

  • Основна частина. Хороший план виконання курсової роботи полягає ще й у тому, щоб детально прописати основну частину. На цьому етапі прийнято виділяти як мінімум два розділи ― перша має стосуватися короткого огляду літератури, якою ви користувалися перед тим, як писати план курсової роботи, а друга частина ― це, власне, ваше дослідження: тут ви можете пускати в хід свій творчий потенціал . Якщо ви ставите питання, як повинен виглядати план курсової з точки зору естетики, рекомендуємо використовувати марковані списки, таблиці та інше. Не забувайте про те, що будь-яка наукова робота має бути максимально структурованою, і наявність у тексті списків, таблиць, графіків та схем завжди виглядатиме краще.
  • Висновок. На даному етапі ваше завдання полягає в тому, щоб підбити підсумки. Якщо проаналізувати все, про що йшлося у вашій дослідницькій роботі, які можна зробити висновки?
  • Список літератури. Він повинен бути присутнім в обов'язковому порядку, причому оформленим відповідно до всіх вимог та стандартів. 

 Ознайомитись із прикладом плану курсової роботи можна тут. 

  • Додатки. Це не є обов'язковим пунктом, але обов'язково стане приємним «бонусом» під час перевірки вашої курсової роботи. До додатків відносяться всі ілюстрації, діаграми, карти, осцилограми, схеми тощо. 

Складний план курсової може бути простим і зрозумілим, якщо дотримуватися деяких правил

План, що й казати, був чудовий, простий і ясний, краще не вигадати. Недолік у нього був лише один: було зовсім невідомо, як привести його до виконання («Аліса в країні чудес»). 

Є ще один план, лише спрощений – називається він план-проспект. Це коротенька замітка, що містить інформацію про те, що ви в принципі досліджуватимете.

  1. Яка тема вашої курсової?
  2. Які цілі вашого дослідження?
  3. Яку літературу ви вирішили використати для поглиблення тематики?
  4. Яким дослідницьким методам ви волієте користуватися? (одні з найвідоміших - дедукція та індукція)
  5. Які основні завдання ставите собі, що хочете донести?
  6. Чи є у вас якісь цікаві гіпотези? 

З прикладом плану-проспекту курсової роботи можна ознайомитися тут. 

Також існує календарний план курсової роботи, який повинен перевіряти ваш науковий керівник, який керує весь процес. Приклад календарного плану курсової роботи можна переглянути на сайті, де докладно описано. Ви робите таблицю та вписуєте до неї назви всіх етапів вашої роботи ― обговорення курсової з вашим науковим керівником, огляд літератури, демонстрація роботи куратору, публічний захист тощо.

Календарний план курсової роботи
Календарний план курсової роботи

Коли ми розбиваємо ціле на частини, нам легше впоратися з поставленим (навіть складним) завданням. 

Головне ― не ігнорувати послідовність пунктів у вашому плані для курсової та, звичайно ж, бути налаштованим на позитивний фінал.

Дізнайся вартість роботи
Роман_25
4,9 5
(2 оцінки)
Оцініть сторінку
Залишити коментар