Як написати есе на відмінно: структура та план

Немає часу писати роботу? Замов її у професіоналів!
Дізнатися вартість
blog-layer
Зміст статті
  1. Що таке есе?
  2. З чого почати роботу над текстом?
  3. Структура написання
  4. Есе vs. Твір

Що таке есе?

Будь-який твір має форму і подачу. Стиль оформлення жанру есе наближається до розмовного. А написання такого "нарису" (переклад терміну з французького) розвиває здатність логічно мислити і відповідати на питання складно, структурувати свої відповіді, ілюструвати їх прикладами, підкріплювати висловлювання фактами і аргументами. Есе — це прозовий уривок без особливої композиції з індивідуальними роздумами автора.

З чого почати роботу над текстом?

Одне з головних правил у створенні есе — відсутність складнощів. Писати коротко, не відходячи від теми, щоб не повторюватись в своїх судженнях, але при цьому також не потрібно робити текст абсолютно правильним схематично. Це навіть близько не повинно нагадувати інші жанри. Все, що необхідно автору для хорошого есе — власна думка і вміння її структурувати.

Структура написання

Вступ

Ці один-два абзаци тексту "вводять" читача в суть порушеного питання та пояснюють, про що піде мова. Тут прийнято викласти всі факти, описати ситуацію, задати питання, на які будете відповідати.

Суб'єктивність жанру не має заганяти автора в рамки. Але для того, щоб залучити і не втратити далі увагу аудиторії, потрібно відразу позначити тему, ідею і якийсь яскравий момент, на якому буде зав'язано обговорення.

Основна частина

Основна частина теж не повинна бути чітко прописана. Але існують правила написання, відштовхуючись від яких автору буде легше написати гарний для сприйняття текст.

У вашому розпорядженні:

  • тезис
  • аргументація
  • висновок

Почати варто з формулювання тези (це початок відповіді на поставлене вступом питання), висунути аргументацію (обгрунтування думки), зробити короткий висновок. Така структура називається кільцевою.

Не варто перевантажувати текст складними виразами, вставляти довгі фрази і незрозумілі терміни — тим, чого не зустріти в побуті розмовної мови. Речення теж не повинні бути метровими. Чим більше ясності думки, чим коротше висловлювання, тим зрозуміліше сенс викладеного.

Висновок

У висновку потрібно закінчити всі міркування. Він призначений для підтвердження того, що мета есе досягнута і автор вже може зробити висновок. Отже, якщо висновок готовий — ви впоралися. Якщо ні — повертайтеся до початку тексту і покращуйте його до тих пір, поки не поставите крапку в кінці.

Есе vs. Твір

Написати твір замість есе не складно, але кому це потрібно, правильно? Для початку необхідно усвідомити різницю між ними. Есе — це точка зору автора, його висловлювання і спроби за допомогою них здивувати читача. Його зміст несе в собі зважену, вичерпну відповідь на певне питання. А твір — це аналіз: та ж точка зору автора, але з приводу якогось витвору.

Стиль написання есе відрізняється своєю емоційністю і експресивністю, невимушеністю оповідання і парадоксальністю. Розмовний дух і смислову єдність добре помітно на тлі аналітичного, художнього стилю твору.

Дізнайся вартість роботи
4,9 5
(5 оцінок)
Оцініть сторінку
Залишити коментар
Коментарі
t.rudko31 avatar
t.rudko31
26 жовтня 2022
Дякуємо за поради.
dashalox6253 avatar
dashalox6253
26 вересня 2023
дякую за поради!