Як робити посилання та виноски в курсовій

Немає часу писати роботу? Замов її у професіоналів!
Дізнатися вартість
blog-layer
Зміст статті
  1. Як оформляти виноски та посилання в роботі?
  2. Види посилань у курсовій
  3. Загальні рекомендації щодо оформлення посилань

Про те, як робити посилання та виноски в курсовій, правильно замислюється кожен студент, який не хоче отримати свою курсову від наукового керівника на доопрацювання. Адже правильне оформлення сьогодні не менш важливе, ніж гарний зміст роботи та її відповідність критеріям актуальності, наукової цінності з погляду практики та теорії тощо. Щоб при написанні курсової наступного разу не виникло труднощів розберемо що є посилання і виноски, і в чому полягає різниця між ними.

Посилання використовується для оформлення бібліографічного матеріалу, використаного в конкретному фрагменті роботи студента. По суті, посилання є різновидом виноски, єдиний нюанс - тут не допускається авторський коментар.

Виноска - матеріал, який покликаний доповнити якийсь відрізок курсової або пояснити його. Часто виноску використовують для надання перекладу іноземного слова або пояснення важкого терміна, коли це не обумовлено необхідністю включення в текст.

Як оформляти виноски та посилання в роботі?

Виноски оформлюються внизу сторінки за окремою лінією. Особливо уважними треба оформляти посилання літературу. Щоб не "обпектися" при оформленні і не зіткнутися з тим, що доведеться витратити купу часу на невдалий експеримент, краще відразу приділити увагу вивченню ДСТУ 8302:2015 Інформація та документація. Бібліографічні посилання Загальні положення та правила складання, а також методичні рекомендації кафедри, на якій виконується курсова робота. Індивідуальні вимоги ВНЗ не перечать ДСТУ, проте можуть містити певні нюанси.

У програмі Word у будь-якій версії є спеціальна опція – виноски. Вона знаходиться у верхній панелі інструментів. Завдяки їй можна оформити виноску протягом кількох секунд. Зручно й те, що інформація, винесена за текст таким чином, не враховується під час перевірки унікальності та не входить до загальної кількості символів курсової роботи.

Щоб вставити виноску необхідно дотримуватися наступного алгоритму:

  • клацнути там, де необхідно вставити виноску (наприкінці цитати автора);
  • в панелі інструментів вибрати "Вставка" та "Вставити виноску";
  • ввести текст виноски.

Є ще можливість додавання кінцевих виносок, алгоритм той самий, єдине, треба буде вибрати "Вставити кінцеву виноску".

Також багато студентів останнім часом переходять на Google docs. Це дуже зручно, адже потім не доводиться плутатися в різних версіях документа і шукати той, який було зроблено пізніше, всі редагування відображаються в реальному часі. У таких документах також можна легко та просто додати виноску. Потрібно натиснути "Вставка" та вибрати "Зноска". Нумерація буде наскрізною. Вона автоматично формується арабськими цифрами.

Види посилань у курсовій

У курсових та інших видах студентських робіт використовуються такі види посилань:

  • підрядкова. Таке посилання виноситься з тексту в нижню частину аркуша (колонтитул). Потім інформація з неї дублюється до списку літератури і далі список оформляється за всіма правилами.
  • затекстова (Таке посилання виноситься за текст курсової). Тут також є кілька варіантів - список літератури наприкінці курсової може формуватися принаймні згадки у тексті чи за алфавітним порядком. Після того, як список сформований, у квадратних дужках за текстом зазначається порядковий номер джерела, який використовувався для написання фрагмента тексту та сторінки джерела. Цей варіант є найпопулярнішим, він використовується в дисертаційних дослідженнях. У тексті роботи вона виглядатиме ось так:

    Однією із спроб пiдвищити ефективнiсть адмiністрування місцевих податків і зборів було запровадження у 2003 році стягнення збору на розвиток рекреаційного комплексу та збору на розвиток пасажирського електротранспорту в якості експерименту на території Автономної Республіки Крим [10].

    А саме джерело буде визначене під номером 10 у списку використаної літератури.

  • внутрішньотекстова. Такий варіант практично не використовується, він має на увазі розміщення інформації про джерело в круглих дужках відразу за текстом роботи. Він важкий сприйняття читачем.
Курсові роботи

Загальні рекомендації щодо оформлення посилань

Щоб не спровокувати зауваження з боку наукового керівника варто слідувати певним порадам від StudentHelp:

  • кожна цитата має бути достовірною. На всі цитати мають бути посилання на першоджерела. Не можна спотворювати факти, ідентичність та важливість вкрай важливі;
  • застаріла література не повинна використовуватися під час написання курсової. Оптимальний термін давності джерел становить до 5 років. Самі джерела повинні бути правильно оформленими. У стандарті прописано вимоги до оформлення джерел, які мають 1,2,3, 4 та більше авторів, наукових статей, монографій, електронних ресурсів тощо. Краще ознайомитися з вимогами відразу, щоб потім отримати роботу від наукового керівника з однотипними зауваженнями по тексту;
  • після того, як посилання буде проставлено, варто зіставити їх зі списком літератури та звірити нумерацію. Часом у процесі роботи можна не врахувати якийсь нюанс та збитися. Небезпечно це присвоєнням чужого тексту собі та звинуваченням у плагіаті або висвітленні недостовірних даних у роботі.
Дізнайся вартість роботи
5 5
(2 оцінки)
Оцініть сторінку
Залишити коментар